Sosyal medya hesabı olan ve kullanan herkes için son derece büyük önem taşıyan muhalefet tarafından Sansür Yasası, iktidar tarafından ise dezenformasyon yasası olarak isimlendirilen sosyal medya yasa tasarısı dün gece mecliste yapılan son oturumlar ile onaylanarak yasalaştı. TBMM Genel Kurulu tarafından yapılan dün gece yapılan son oylamalar ile Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi çoğunluk oyları ile kabul edildi.
Sosyal medya yasa tasarısı içerisinde en çok tartışma yaratan madde ise 29. madde olarak öne çıkmıştı. Dün gece yapılan oylamada muhalefetin tüm çağrılarına rağmen bu kanun maddesi meclise sunulduğu şekilde üzerinde bir değişiklik yapılmadan kabul edildi. Peki, 29. madde nedir, kimlere ne sorumluluk getiriyor, hapis cezası var mı?
DEZENFORMASYON YASASI 29. MADDE NEDİR, HAPİS CEZASI VAR MI?
29. madde ile uymayan kişilere hapis cezası verilmesi nedeni ile muhalefet tarafından sansür yasası olarak adlandırılan kanun teklifinden tüm taleplere rağmen bu madde değiştirilmedi. Meclisten geçen hali ile 29. madde kapsamında “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse” “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu” işlemiş sayılacak. Bu suçlama ile karşı karşıya kalan kişiler en az 1 en fazla 3 sene hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekler.