Son dönemlerde kredi çekmek pek çok kişi için daha zor bir hal aldı. Kredi maliyetleri yükseldi. Özellikle kredi faiz oranlarının yükselmesine bağlı olarak gelişen bu maliyetler pek çok vatandaşı düşündürürken, işlerini zorlaştırmaya devam ediyor.

Bazı bankalar ise bu süreçte daha çok müşteri çekmek için kredi faiz oranlarını düşürdüklerini açıklıyorlar. Ancak gerçekten düşürüyorlar mı? Bu bir oyun olabilir mi?

KREDİ ÇEKERKEN VADE SONU NET TUTARA BAKIN

Pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurtulmanın bir yolu da kredi çekmek olarak görülüyor. Kredi alabilmek için masraflara, vade tutarına ve sonuca dahi bakmayan vatandaş bu süreçte harekete geçmeye devam ediyor. Ancak aslında düşürüldüğü söylenen faiz oranlarının yanı sıra vade uzadıkça ödenen tutar artıyor. Vatandaş çoğu zaman bu durumu fark edemeyebiliyor.

ÇIPLAK FAİZ YANILTICI OLABİLİR

kredi-1

Kredi faiz oranları ödemelerin görünen kısmı olarak ifade ediliyor. Ancak bu masrafların haricinde pek çok bilinmeyen ve sonradan çıkan masraf gündeme geliyor. 20 bin liralık, 24 ay vadeli ve yüzde 1.60 faiz oranlı bir kredi düşünelim.

Ancak sadece bu şekilde düşünüldüğünde kredi faiz maliyeti yıllık bazda yüzde 19.2 olarak çıkıyor. Detaylı bir inceleme sonrasında hesaplamalarda aslında yüzde 26,32 oranında çıktığı görüşüyor. İşte bunlar görünmeyen masraflar olarak ifade ediliyor.

KREDİ MASRAFLARINA KKDF VE BSMV EKLENİYOR

kredi-faiz

Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir? Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir?

Kredi masrafları sürekli olarak artış gösterebiliyor. Faizin Türk Lirası cinsinden karşılığı düşünüldüğü zaman yüzde 15’lik kısmı KKDF olarak alınıyor. Buda yeni bir maliyet olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun yanı sıra faizin yüzde 5’lik kısmı kadar bir miktar da Banka Sigorta Muameleleri Vergisi olarak alınıyor. Son dönemlerde pandemi bankaları hayat sigortası konusunda kamçıladı. Hayat sigortası ürünlerinin de sürece eklenmesinin ardından yeni masraflar ortaya çıkıyor.

DÜŞÜK FAİZLER KANDIRMACA OLABİLİR!

kredi-alacaklara-uyarı

Bankalar tarafından farklı faiz indirimi kampanyalarının yapılması ilgi çekici olabilir ancak sanıldığı kadar gerçek olmayabilir. Aslında bankaların pek çoğu bu durumu bir pazarlama tekniği olarak kullanılıyor.

Düşük faizlere rağmen sonucunda ödenen toplam rakam aslında hiç indirimli olmuyor. Bunun üzerine vade sonu ödenen toplam rakama bakarak karar vermek daha mantıklı bir durum olarak ifade ediliyor.