ANASAYFA Kredi Kredi faiz oranları yükseldi ipotekli konut satışları düştü

Kredi faiz oranları yükseldi ipotekli konut satışları düştü

TÜİK tarafından beklenen Şubat 2024 dönemine ilişkin konut satış istatistikleri raporu yayımlandı. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükselişin ardından ipotekli konut satış rakamlarının düştüğü görüldü.
yazar
Serhat Karaman
İmtiyaz Sahibi
Kredi faiz oranları yükseldi ipotekli konut satışları düştü

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş kredi çekerek ev sahibi olmayı imkansız hale getirirken yaşanan bu durum ipotekli konut satış rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurum TÜİK sektörün beklemiş olduğu Konut Satış İstatistikleri, Şubat 2024 raporunu yayımladı. 

Yayımlanan rapora göre Türkiye genelinde konut satış rakamları 2023 senesinin Şubat ayına oranla yüzde 17,3 oranında artış gösterdi. Yaşanan yükselişin etkisiyle Şubat ayında ülke genelinde satılan toplam konut sayısı 93 bin 902 adet olarak gerçekleşti. Ancak ipotekli konut satış rakamları tarafında yükselen faiz oranları nedeniyle sert düşüş yaşandığı görüldü. 

İPOTEKLİ KONUT SATIŞ RAKAMLARINDA SON DURUM NE?

Bankaların kredi musluklarını kapatması ile beraber konut kredisi faiz oranlarında da büyük yükseliş yaşanmıştı. Yaşanan yükselişin etkisiyle kredi çekerek ev sahibi olmak ödenen faiz yükü nedeniyle tüm cazibesini yitirmişti. Bu nedenle konut kredisi çekmek isteyen kişilerin sayısında büyük düşüş yaşanırken bu düşüş TÜİK konut satış istatistikleri raporuna da yansıdı. 

Konut kredisi faiz oranları yükseldiği için kredi talepleri azalırken TÜİK tarafından açıklanan resmi rapora göre Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,1 azalış göstererek 8 bin 827 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56,1 azalışla 14 bin 742 oldu. Şubat ayındaki ipotekli satışların 2 bin 60'ı, Ocak-Şubat dönemindeki ipotekli satışların ise 3 bin 464'ü ilk el satış olarak gerçekleşti.

Diğer satış türlerinde yaşanan rekor artış ise vatandaşın ya peşin alım yaptığını ya da sıfır konutlarda yeniden senetle ve taksitle satış yapıldığı yönünde yorumlandı. Bankaların konut kredisi faiz oranlarının yüzde 2 seviyesini aşması ile kredi çekerek ev sahibi olmak tüm avantajını yitirmişti. 

Ziraat Bankası taşıt kredisi faiz oranları güncellendi

Ziraat Bankası taşıt kredisi faiz oranları güncellendi