Çalışan kadınların doğum için devletten aldıkları desteklerden bir tanesi doğum yardımı parasıdır. Devlet bir kadının doğum yaptıktan sonra iş hayatını bırakmak zorunda kalmaması için bazı destekler sunuyor. Bu destekler sayesinde de kadınlar doğumdan sonra çalışma hayatına geri dönebiliyor. Çalışan anneye devlet desteği arasında doğum yardımı gösterilebilir. Bunun yanı sıra şu destekler de devlet tarafından anneye sağlanır:

·         Doğum izni,

·         Yarım gün çalışma desteği,

·         Kreş yardımı,

·         Torun bakma maaşı.

Doğum İzni Ne Kadardır?

Doğum izni süresi toplam 16 haftadır. Hamile ve çalışan bir kadının doğumdan önce ve doğumdan sonra izin kullanma hakkı mevcuttur. Doğumdan önce bir kadına 8 haftalık izin süresi tanınır. Doğumdan sonra da yine 8 hafta boyunca izinli olunabilir. Böylece toplamda 16 haftalık doğum izni elde edilebilir. Doğum iznine ayrılan bir kadın bunun için kesinlikle işten çıkarılamaz. Doğum izni bittikten sonra kadının işe dönmeye hakkı vardır. Çoğul gebeliklerde ise doğum izni biraz daha uzun olabiliyor. Bir anne çoğul bir gebelik yaşıyorsa doğumdan önce 10 doğumdan sonra 10 hafta olmak üzere toplam 20 hafta izin kullanabilir.

Doğum Yardımı Ne Kadardır?

Doğum yardım parası miktarı ailenin kaçıncı çocuğu olduğuna göre değişiyor. Devlet ailelere çocukları başına ödeme yapıyor. Tek seferlik yapılan bu doğum yardımı ücreti de kaçıncı çocuk olduğuna göre farklılık gösteriyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’ne başvuran kişilerin alacakları ücretler 2019 yılında şu şekilde belirlenmiştir:

·         İlk çocuk için 300 TL,

·         İkinci çocuk için 400 TL,

·         Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL.

Çalışan anneye devlet desteği olan doğum parasının alınabilmesi için doğumdan önce en az 90 gün primin ödenmiş olması gereklidir. Ayrıca doğum gerçekleşmesi ve bebeğin sağ olması da bu yardımı alabilmek için şarttır.

Torun Bakma Maaşı Şartları Nelerdir?

Torun bakma maaşı koşullarından bir tanesi doğum yapan annenin 18 yaşından büyük olmasıdır. Şayet çalışan bir kadının çocuğuna annesi ya da kayınvalidesi bakıyorsa bu kişiler için torun bakma maaşı bağlanabiliyor. Şu an için pilot iller yapılan bir uygulama olan torun bakma maaşının alınabilmesi için bebek bakımı süresince kadının işten ayrılmayacak olması gerekiyor. Ayrıca annenin işvereni akraba olmaması ve çocuğa bakacak olan büyükannenin de 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.

Yarım Gün Çalışma Desteğinden Nasıl Yararlanılır?

Yarım gün çalışma desteğinden yararlanmak için çocuğun okula başlama çağında olmaması gerekiyor. Çalışan kadınlar çocukları okula başlayacak yaşa gelene kadar yarım gün çalışma desteğinden faydalanabiliyor. Yarım gün çalışmak için verilen süre de annenin kaç çocuğu olduğuna göre değişiyor. Annenin yasal olarak yarım gün çalışma hakkı süresi şu şekildedir:

·         İlk çocuk için 60 gün,

·         İkinci çocuk için 120 gün,

·         Üçüncü ve daha fazla çocuk için 180 gün.

Kreş Yardımı Nedir?

Kreş yardımının anlamı asgari ücretle çalışan bir kadının çocuğunu kreşe yazdırabilmek için aldığı destek olmasıdır. Bir kadın kreş çağına gelen çocuğu için yardım alabiliyor. Ancak bunun için annenin asgari ücret ile çalışıyor olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllara oranla kreş yardımının miktarı arttırıldı. Çalışan anneye devlet desteği arasında bulunan kreş yardımı ücreti asgari ücretin yüzde 50’ine çıkarıldı. Kreş yardımı alabilmek için de şu belgeler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı merkezlere başvuruda bulunulması gerekiyor:

Başvuru için son 2 ay! Bakanlık başvuru yapan aile üyelerine 1250 TL verecek Başvuru için son 2 ay! Bakanlık başvuru yapan aile üyelerine 1250 TL verecek

·         Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,

·         Başvuru formu,

·         Maaş bordrosu,

·         İkametgah belgesi,

·         Nüfus kayıt örneği