Küresel enflasyon ülkemizde büyük hasarlar oluşturdu. Ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılar konut fiyatlarına da etki ederken vatandaşlar kolay bir şekilde ev sahibi olmayı artık yalnızca hayal olarak görmeye başladı.
Öte yandan konut fiyatlarındaki artışlar kira tutarlarına da yansırken pek çok kişi kiralık evlerde cepleri yanarak oturmaya devam ediyor.
Halihazırda kira kontratı bulunan kişiler görece uygun fiyatlara oturabilirken, yeni ev kiralayacak olan vatandaşlar talep edilen meblağlar nedeniyle ev tutamıyorlar. Ev sahipleri ise kredi notu, kefil gibi gayriresmi istekler ile kiracıları olumsuz anlamda etkileyerek ev tutmalarını güçleştiriyor.
Kira artışlarına gelen devlet müdahalesi sonrasında ev sahiplerinin yalnızca yüzde 25 oranında kira artışı yapmaları uygun görülürken pek çok ev sahibinin ise bu sistemi uygulamadığı ve yüzde 300 ila 4002lere varan oranlarda zam yaptığı vurgulanıyor.
Türkiye'nin her ilinde yapılan kira artışları vatandaşları etkilerken özellikle İstanbul'da yaşanan kira fiyat artışları pek çok kişinin ev kiralamasını büyük ölçüde zorlaştırıyor.
Geçtiğimiz yılın bu ayında 3 bin 500 TL tutarı ile kiraya verilen 1+1 evlerin bu yıl 5 bin TL tutarından başlayan fiyatlarla kiraya veriliyor olması ise dikkat çekti. Çok sayıda vatandaşı zorlayan kira fiyatları sonrasında emlak sektöründen almış olduğumuz bilgiler kapsamında kiralardaki yükselişin mantığı aktarıldı.
İstanbul Kadıköy'de emlak sektöründe hizmet veren kaynağımız tarafından gelen bilgilere göre ev sahiplerinin kiralarda yüzde 150 ila 300 arasında fiyat artışları talep ettiği ve yasaları çiğnemek istediği belirtildi. Öte yandan bazı ev sahiplerinin ise kira tutarının bir kısmının para transferi ile bir kısmının ise elden kayıtsız ve belgesiz olarak teslim edilmesini talep ettikleri belirtildi.
İstanbul Kadıköy'de bodrum kat daire fiyatlarının geçtiği artışlar ile ilgili devlet denetimi yapıldığı ancak ev sahiplerinin "kılıfına uydurdukları" belirtilirken devlet denetimlerinin sıkılaştırılması gerektiği de belirtildi.